Bekende dichters

Er zijn een aantal bekende dichters die haast elke Nederland wel kent of zelfs in de boekenkast heeft staan. Een aantal voorbeelden zijn Annie M.G. Schmidt, Guido Gezelle en Louis Couperus.

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt werd op 20 mei 1911 geboren in de Zeeuwse plaats Kapelle. In 1948 begon ze met het schrijven van een wekelijkse column voor volwassenen en versjes voor kinderen. Na de oorlog, zo rond 1950, begon de daadwerkelijke bekendheid van de schrijfster pas echt. Er verschenen drie bundels van haar hand; Brood en Mangelpers, En wat dan nog? en Het fluitketeltje. Daarnaast begon ze met het schrijven van de verhaaltjes over Jip en Janneke, in samenwerking met Fiep Westendorp.

Guido Gezelle

De Vlaamse dichter Guide Gezelle werd op 1 mei 1830 geboren in Brugge. Guido Gezelle toonde een schrijftalent en vlotte talenkennis en was sinds 1854 leraar aan het kleinseminarie te Roeselare. In 1858 schreef hij zijn eerste gedichtenbundels: Kerkhofbloemen en Vlaemsche Dichtoefeningen. Dankzij zijn literaire basis, kenmerken de gedichten van Guido Gezelle zich met een verfijnd en complex idioom. Het laatste werk van zijn hand, werd in 1901 na zijn overlijden nog gepubliceerd en heette ‘Laatste Verzen’.

Louis Couperus

De dichter Louis Couperus leefde van 1863 tot 1923. Hij werd geboren in ‘s Gravenhage en verhuisde in 1972 met zijn ouders naar Batavia. In 1878 verhuist hij met zijn ouders weer terug naar ‘s Gravenhage. In 1883 maakt hij zijn debut in Nederland met Erinnering, in de juni uitgave. Hij gebruikte hiervoor de naam Louis C. Na een periode van reizen naar Frankrijk, Duitsland en Engeland wordt hij in 1897 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Er zijn talloze werken verschenen van Louis Couperus, waaronder een wekelijks feuilleton in Het Vaderland vanaf 1909 en een groot aantal sonnetten.

Tegenwoordig is het een stuk eenvoudiger geworden om zelf ook gedichten te schrijven. Met voorbeelden zoals de hierboven genoemde meesters in het vak, kan iedereen een poging wagen om deze kunst te evenaren. Er zijn veel websites die aanbieden om gedichten te publiceren, zodat u met uw gedicht een breed publiek kunt bereiken.