Een dichtbundel uitgeven: traditionele uitgever of eigen beheer?

5021019816_78edd49386_z-248x300Als je al een tijdje bezig bent met het schrijven van gedichten, heb je er waarschijnlijk wel eens aan gedacht om je gedichten te bundelen en uit te laten geven. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, zo kun je kiezen voor een traditionele uitgeverij of je kunt je dichtbundel uitgeven in eigen beheer.

Traditionele uitgever

Onder de traditionele uitgevers vallen grote namen, zoals Leopold en Querido. Deze grote namen geven al jaren boeken uit en het voordeel is dat je bundel vrijwel meteen in alle grote boekhandels ligt. Je hoeft dus zelf nauwelijks meer om te kijken naar de promotie van je boek. De keerzijde is echter wel dat deze uitgeverijen vaak slechts een handje vol nieuwe bundels uitgeven per jaar, de kans is dus klein dat die van jou daar bij zit.

Uitgeven in eigen beheer

Wie niet wil gokken op de kleine kans dat zijn of haar dichtbundel door een grote uitgeverij wordt uitgebracht, kan zijn bundel uitgeven in eigen beheer. Zo hoef je niet af te wachten of je bundel wordt goedgekeurd door een uitgever, jij bepaalt namelijk wanneer jouw bundel gedrukt wordt! Daarnaast heb je zelf de keuze hoe jouw boek er uit komt te zien: je kiezen voor een harde of zachte kaft en ook het formaat en de afwerking bepaal je helemaal zelf. Daarbij komt nog eens dat je ook zelf kunt kiezen hoeveel boeken je wilt laten drukken. Wil je je dichtbundel alleen uitgeven voor je familie? Dat kan, je kunt al een bestelling doen vanaf 10 exemplaren. Maar ook als je een grotere oplage wilt, omdat je je boek wilt verkopen, is dat mogelijk.


Een boek uitgeven in eigen beheer

Hoewel het uitgeven van je eigen boek waarschijnlijk minder professioneel gebeurt dan bij een grote uitgever, is succes alles behalve uitgesloten. Twee schrijvers die dit bewijzen zijn Sonja Bakker en J.K. Rowling, de schrijfster van de miljoenen verkochte Harry Potter boeken die ruim 8 miljard euro opleverde. Veel schrijvers denken dat als ze eenmaal de keuze hebben gemaakt om het boek zelf uit te geven, dit bij niet meer overgedragen kan worden aan een externe uitgever. Gelukkig is dit niet waar, en wil een uitgever bij succes maar al te graag een goed boek overnemen.

Lees hier nog meer tips voor het zelf uitgeven van een boek

 
 
 

Reacties zijn gesloten.