Het succesverhaal van het zelf uitgegeven boek

informatie_voor_schrijversDe boekenwereld ziet er tegenwoordig totaal anders uit dan pakweg 20 jaar geleden. Waar schrijvers vroeger bijna als bedelaars aan de uitgeverijpoort stonden, hebben ze hun lot nu veel meer in eigen handen. En dat hebben ze vooral te danken aan het internet. Een schrijver die vandaag de dag zijn boek niet via de standaard weg gepubliceerd krijgt, slaat gewoon het reguliere uitgeverij circuit over. Je kunt je boek namelijk ook in eigen beheer aan de man brengen.

Evolutie door online selectie

Dat heeft alvast één overduidelijk voordeel. Al de energie die je normaal zou steken in het aanschrijven en overtuigen van literaire agents en uitgevers, kun je nu direct aanwenden om je boek online aan te bieden. Of dat een succes wordt, hangt uiteraard nog steeds af van het grote publiek. Maar op deze manier elimineer je de tussenpersoon en communiceer je direct met je doelpubliek. Als er iemand luistert tenminste. Want het nadeel is dat er geen promotie voor je gevoerd zal worden. Dat is nog steeds één van de grootste troeven van de traditionele uitgeverij.

De auteur als eenzame superheld

Ondertussen zijn er echter genoeg succesverhalen ter bevestiging van zelf uitgeven als mogelijk business model. Sommigen daarvan zullen je misschien verbazen. Wist je bijvoorbeeld dat “Vijftig tinten grijs”, de wereldwijde bestseller van E.L. James, eerst als e-book en via print on demand werd aangeboden? Pas nadat daar positief op werd gereageerd, bood de schrijfster haar werk ook aan bij een grote uitgeverij. De rest is geschiedenis. In februari komt de verfilming zelfs uit in de bioscoop.

“The good news about self publishing is you get to do everything yourself. The bad news about self publishing is you get to do everything yourself.” ~Lori Lesko

Het zelf publiceren van een boek klinkt zeer aanlokkelijk, zeker als je het (groeiende) lijstje met bestsellers in eigen beheer bekijkt. Als je niet wilt wachten op de zegen van een uitgeverij, zijn er tegenwoordig meerdere online platforms die je op weg kunnen helpen. Op die manier komt er talent bovendrijven dat vroeger misschien nooit aan de oppervlakte was gekomen.

Tags:

 
 
 

Reacties zijn gesloten.