Poëzie voor iedereen

Poëzie heeft de naam niet altijd leesbaar te zijn voor iedere persoon. Met name leerlingen van het voortgezet onderwijs hebben het idee dat ze gepest worden met gedichten, in plaats van dat ze ervan kunnen genieten. Om deze tendens te doorbreken, is er een website opgericht genaamd ‘Poëzie leestafel’. Het doel van de informatie op deze website is om de drempel te verlagen die mensen ervaren rondom het lezen van poëzie.

De gedichten op de Poëzie leestafel

Op de website van Poëzie leestafel worden gedichten getoond van bekende dichters, met de toestemming om deze gedichten te publiceren. Om ervoor te zorgen dat kinderen en volwassenen meer plezier kunnen beleven aan gedichten, wordt er op de website uitleg en commentaar gegeven bij de gedichten.

Alle gedichten op de website zijn op alfabetische volgorde gerangschikt, op achternaam van de dichter. Per dichter is er een aparte pagina gemaakt, waarop informatie staat over de dichter en een aantal gedichten. Daarnaast zijn er illustraties toegevoegd wanneer die aan het gedicht zijn toegevoegd.

Dichter van de maand

Iedere maand staat er een dichter van de maand centraal, zoals Ruth van Rossum in december 2012. Er wordt informatie over de dichter aangeboden en een aantal gedichten die door de dichter zijn geschreven. Daarnaast worden er commentaren over de gedichten of de dichter zelf onderaan de pagina toegevoegd.

Gedichten gesorteerd op thema

Op de pagina over thema’s, kunt u gedichten vinden op basis een bepaald thema. Voorbeelden hiervan zijn gedichten over bloemen, gedichten over geboorte en moeders en gedichten over de seizoenen.

Biografieën en recensies

Over een paar dichters is een biografie opgenomen op de website. Deze biografie kan informatief zijn voor iedere liefhebber van gedichten, maar het is ook nuttig voor schoolgaande kinderen die informatie zoeken over een bepaald gedicht. Daarnaast zijn er recensies te vinden over een aantal bundels en dichters. Door te klikken op de dichter en / of de bundel komt u op een pagina over die specifieke dichter of bundel. Voor reacties op de informatie kunt u doorklikken naar het forum, waar veel reacties op allerlei onderwerpen te vinden zijn.

Er zijn veel sites over en van dichters te vinden op het internet. Links naar deze pagina’s zijn ook op de website van de Poëzie leestafel te vinden. De website is overigens puur informatief bedoeld en niet commercieel.