Poëzieweek-geschenk 2016 geschreven door Stefan Hertmans

ANP-29961737

Afgelopen week is bekendgemaakt dat niemand minder dan Stefan Hertmans het poëzieweek-geschenk van 2016 gaat schrijven. Dat de keuze dit jaar op Stefan Hertmans valt is op z’n minst opmerkelijk te noemen.

10 jaar geleden

De Vlaamse auteur kennen we vooral vanwege zijn prozawerk en dan met name het bekroonde Oorlog en Terpentijn en de klassieker Naar Merelbeke. Maar wat minder bekend is onder het grote publiek is dat Hertmans ook poëzie schrijft.

terpentijn

Hoewel Hertmans geen onbekende is in de poëzie wereld is het voor hem ondertussen ook al weer meer dan 10 jaar geleden dat hij voor het laatst poëzie heeft geschreven in vorm van tien dichtbundels die in 1999 zijn gepubliceerd.

Thema: herinneringen

Het thema van de poëzieweek van 2016 is ‘herinneringen’ met als motto Jaren die druppelend versmelten. De kenners onder ons kennen deze passage wellicht uit een van de dichtbundels die Hertmans in zijn vroegere jaren schreef.

Zelf heeft Hertmans het volgende te zeggen over zijn opdracht voor het schrijven van het Poëzieweek-geschenk 2016:

„Ik wil herinnering vooral niet als iets particuliers behandelen: ook onderwerpen als de moord op Kennedy kunnen aan de orde komen. En van deze tijd zullen wij ons later ongetwijfeld de beelden van bootvluchtelingen herinneren.”

De Poëzieweek begint op 28 januari 2016 en duurt tot en met woensdag 3 februari. Iedereen die tijdens deze week een aankoop van € 12,50 aan poëzie  doet bij een boekhandel krijgt het Poëziegeschenk van Hertmans cadeau.

Tags:

 
 
 

Reacties zijn gesloten.