Rien Vroegindeweij

De bekende dichter en toneelschrijver Rien Vroegindeweij werd op 13 juli 1944 geboren in Middelharnis. Hij verhuisde naar Rotterdam toen hij 18 jaar oud was en werd hier een belangrijk onderdeel van het culturele leven. Rien Vroegindeweij beschreef de culturele manier van leven van de stad Rotterdam in een aantal dagbladen en tijdschriften. Hij is bekend geworden door zijn gedichten, artikelen en verhalen. Daarnaast schreef hij enkele monologe

De werken van Rien Vroegindeweij

Het debuut van Rien Vroegindeweij vond plaats in 1973 met zijn bundel ‘Een vliegtuig van beton’. Sindsdien heeft hij een groot aantal gedichten, artikelen en verhalen geschreven, onder andere in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Zijn laatste bundel heeft de titel ‘Gemengde berichten’. Een bloemlezing van zijn beste werken is in de bundel ‘Later wordt alles echter‘ te vinden.

Kenmerkend in de gedichten van Rien Vroegindeweij, is dat hij niet zozeer een nieuwe werkelijkheid wilt scheppen, maar juist om de bestaande werkelijkheid in een vorm te gieten. Hij gebruikt uiteenlopende onderwerpen voor zijn gedichten, van de eenvoudige gebeurtenissen tot gedetailleerde specifieke momenten.

Rien Vroegindeweij en toneel

Niet alleen gedichten van de hand van Rien Vroegindeweij zijn ontstaan, maar ook heeft hij werken geschreven voor het toneel. Zo schreef hij in 1997 ‘De dichter en de stad‘, geschreven voor het RO Theater. En in 2001 schreef hij 4 monologen voor een voorstelling met de naam Lazarus, voor De Kist.

Prijzen voor zijn werk

In 2006 ontving de dichter Rien Vroegindeweij een Erasmusspeld, vanwege zijn bijdragen aan het literaire klimaat in de stad Rotterdam. De Erasmusspeld werd uitgereikt tijdens het 50e Rotterdamse Letterenoverleg.

Rien Vroegindeweij won in 2007 de Anna Blaman prijs. Deze prijs wordt uitgereikt door het Prins Bernhard cultuurfonds en wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een schrijver die nauw verbonden is aan Rotterdam. Rien Vroegindeweij kwam hier duidelijk voor in aanmerking, aangezien zijn werk op veel openbare plaatsen in Rotterdam wordt tentoongesteld.